....
Ruda:

Jeśli α jest kątem ostrym i sinα =
25 to cosα = ?
sinα =
25 =
ac
cosα =
bc
z pitagorasa:
2
2 + b
2 = 5
2
4 + b
2 = 25
b
2 = 21
b =
√21
23 lut 15:48
Artur z miasta Neptuna:
tak
jeszcze możesz sprawdzić ... 'jedynką trygonometryczną' czy dobrze policzyłeś
23 lut 15:53
Basiek: z jedynki trygonometrycznej:
sin
2α+cos
2α=1=> cosα=
√1−sin2α=
√1−425=
√1625
| | 4 | |
i cosα>0 dla kąta ostrego, więc cosα= |
| |
| | 5 | |
23 lut 15:54
Ruda: dzięki
23 lut 15:56
Basiek: pff Boże...
| | √21 | |
√1−425=√2125=> cosα= |
| |
| | 5 | |
Wstyd mi..., nie patrzcie
23 lut 15:57
Tragos:

jest ok, choć bardziej profesjonalne było by
to niekoniecznie boki muszą wynosić 2 i 5
23 lut 15:57