całka
Pablos: witam mam pytanie do zadania czy całka z (cos x)7 + (sin x)7
to 1/3 x3 − 3/5 x5 + 3/7 x7 − 1/9 t9
23 lut 15:43
Pablos: chodziło oczywiście o (cos x)2 + (sin x)7
23 lut 15:57
Man in black: Być może... Wszystko zależy od tego, czym jest t
23 lut 15:59
23 lut 16:02
Pablos: a to pomyłka moja t miało być x

no wpisywałem ja tej stronie ale nie ogarnąłem takiego
wyniku
23 lut 16:03
Man in black: To napisz jaką tę całkę masz do obliczenia. W odpowiedzi muszą być funkcje trygonometryczne...
23 lut 16:09
Man in black: | | cos2x+1 | |
∫cos2xdx = ∫ |
| dx = 12 ( ∫cos2xdx + ∫dx) = 14 sin2x + 12x + c |
| | 2 | |
A to ∫sin
7xdx rozwiąż podstawiając t = cosx
23 lut 16:17