??
matma: Ostrosłup prawidłowy czworokątny przecięto płaszczyzną przechodzącą przez wierzchołek
ostrosłupa i przekątna podstawy. Przekrój ten jest trójkątem równobocznym o polu S =9√3 .
Oblicz kąt nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podst w tym ostrosłupie(wynik zaokrąglij
do pełnych stopni)
23 lut 15:33
Artur z miasta Neptuna:

b = d
d = a
√2
| | b2√3 | |
PΔ = 9√3 = |
| ⇔ b=3*2 = 6 |
| | 4 | |
b=6 ⇔ a = 3
√2
| | a | | 126 | | √126 | |
l2 = b2 − ( |
| )2 = 36 − 18/4 = |
| ⇔ l = |
| |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
| | a | | 3√2 * 2 | | 6√2 | | 2√7 | |
cos α = |
| = |
| = |
| = |
| ≈ 0.756 |
| | l | | √126 | | 3√2√7 | | 7 | |
23 lut 15:52
Artur z miasta Neptuna:
i sięgasz do tablic
23 lut 15:52
matma: a skąd b2 w drugiej linijce od spodu ?
23 lut 16:23
Aga1: Wysokość ostrosłupa= wysokości trójkąta równobocznego o boku b.
23 lut 16:31