matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zadanie
Kaśka:
Długość 3 krawędzi wychodzących z jednego wierzchołka prostopałościanu uporządkowane
3
rosnącą tworzą ciąg geometryczn o ilorazie
.
2
Wiedząc , że objętość tego prostopadłościanu jest równa 216cm
3
, oblicz długość przekątnej prostopadłościanu.
23 lut 15:27
Kaśka:
Proszę o pomoc
23 lut 15:32
Artur z miasta Neptuna:
V = a*b*c
3
3
a = b*
= c* (
)
2
2
2
3
b = c*
2
więc:
3
V = c
3
* (
)
3
2
3
3
216 = c
3
* (
)
3
⇔ c *
= 6 ⇔ 3c = 12 ⇔ c=4
2
2
skoro c = 4 to b = 6 to a = 9 d
2
= 4
2
+ 6
2
= 16 + 36 = 52 ⇔ d =
√
52
= 2
√
13
x
2
= d
2
+ 9
2
= 52 + 81 = 133 x =
√
133
23 lut 15:37