Zad
Michu: Może ktoś pomóc mi w tym zadaniu:
Pewien sportowiec chciał przed zawodami poprawić swoją kondycję.
W tym celu wprowadził do codziennego treningu jogging. Każdego kolejnego dnia przebiegał
o 0,5 km dłuższy dystans niż dnia poprzedniego. Ostatniego dnia przebiegł 12,5 km. Wiedząc,
że w ciągu wszystkich dni pokonał 140 km, oblicz, ile kilometrów sportowiec przebiegł
pierwszego dnia oraz ile dni uprawiał jogging.
Proszę
23 lut 15:12
Artur z miasta Neptuna:
S
n = 140km
a
n = 12,5km
r = 0,5 km
a
1 = a
n − (n−1)r
| | (a1+an)n | | (an − (n−1)r + an)n | | 12,5 − (n−1)0.5 + 12,5)n | |
Sn = |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
S
n = 140
| | 25 − 0.5n + 0.5)n | |
140 = |
| ⇔ 280 = (25.5 − 0.5n)n ⇔ 280 = 25,5n − 0,5n2 // *2 ⇔ |
| | 2 | |
⇔ 0 = −n
2 + 51n − 560
Δ = ....
n
1 = ....
n
2 = ....
23 lut 15:20
Michu: dziękuję
23 lut 15:21