ciągi
KOŚKA: PILNIE PROSZĘ O POMOC W ROZWIĄZANIU
| | n(n+1) | |
wykaż, że dla n∊N równosc log2 [(√2)2 * (√2)4 * ... * (√2)2n ] = |
| |
| | 2 | |
z góry dziękuję
23 lut 15:08
Artur z miasta Neptuna:
(
√2)
2*(
√2)
4*...*(
√2)
2n = 2*2
2*2
3*...*2
n = 2
1+2+3+...+n
| | (1+n)n | |
L = log2 21+2+3+...+n = 1+2+3+....+n = |
| = P |
| | 2 | |
L=P
23 lut 15:11
KOŚKA: hm, nie rozumiem końcówki, a mógłbyś wytłumaczyc dlaczego L=P?
23 lut 15:16
Artur z miasta Neptuna:
a konkretniej którego fragmentu nie rozumiesz?
1+2+3+4+...+n −−− jest to suma ciągu ARYTMETYCZNEGO o pierwszym wyrazie =1 i ostatnim =n,
oraz liczbie wyrazów =n
23 lut 15:21
KOŚKA: aaa no tak, ślepa już jestem

dzięki bardzo za pomoc!
23 lut 15:32
Artur z miasta Neptuna:
nie ma sprawy ... 'ślepotko'
23 lut 15:40