Reguła de l'Hospitala
klaudia: mam taką granice do policzenia:
sinx/x3 − cosx/x2 dąży to do +nieskończonosci, trzeba zrobic to Reguła de l'Hospitala, bardzo
prosze o pomoc
23 lut 15:06
Artur z miasta Neptuna:
po pierwsze w takiej postaci z reguły d'Hostpilata nie możesz skorzystać

po drugie nie ma takiej potrzeby.
korzystasz z twierdzenia: że granica iloczynu funkcji ograniczonej i funkcji, której granicą
jest '0' także wynosi '0'
więc masz:
... = 0 − 0 = 0
23 lut 15:16
Man in black: Chyba, że x→0, a +∞ to sugerowana odpowiedź...
23 lut 16:27
Man in black: Jeżeli tak jest, to
| | sinx − xcosx | | cosx − cosx+ xsinx | | xsinx | | sinx | |
... = |
| =H |
| = |
| = |
| → |
| | x3 | | 3x2 | | 3x2 | | 3x | |
→
13,
czyli tak czy siak
∞ się tu nie pojawi
23 lut 16:30