Zadanie
Martaaa: W trapezie prostokątnym jedno ramię jest o 1cm krótsze od drugiego, a jedna podstawa jest o 5
cm dłuższa od drugiej. Wiadomo, że odcinek łączący środki ramion ma długość 9,5cm.
Oblicz długości boków tego trapezu.
Bardzo proszę o pomoc
23 lut 15:04
Artur z miasta Neptuna:
podstawy:
| | a+b | |
odcinek łączący środki ramion (masz na to wzór) = |
| |
| | 2 | |
oraz a = b+5
stąd
| | 2b + 5 | |
9.5 = |
| ⇔ 2b+5 = 19 ⇔ 2b = 14 ⇔ b = 7 |
| | 2 | |
natomiast a = 12
ramiona (c − krótsze ... czyli c=h
trapezu):
c = d−1
d
2 = c
2 + (a−b)
2 ⇔ d
2 = (d−1)
2 + 5
2 ⇔ d
2 = d
2 − 2d + 1 + 25 ⇔ 2d =26 ⇔ d = 13
c = 12
i masz:
a=12
b=7
c=12
d=13
23 lut 15:09
Martaaa: dziękuję
23 lut 15:13