Rozwiąż równanie: cos2x+sinxcos2x = 1+sinx w przedziale ⟨0,2π ⟩ .
czarny990: | | 1+sinx | |
Rozwiąż równanie: cos2x+sinxcos2x = |
| w przedziale ⟨0,2π ⟩ . |
| | 4 | |
23 lut 14:59
Artur z miasta Neptuna:
L = cos
2x(1 + sin x)
więc:
| | 1+sin x | | 1 | |
cos2x(1 + sin x) = |
| ⇔ cosx = |
| ⋁ 1 + sin x = 0 |
| | 4 | | 4 | |
a to już sam/−a dociągniesz do końca
23 lut 15:01
Artur z miasta Neptuna:
| | 1 | |
tam miało być cos2x = |
| |
| | 4 | |
23 lut 15:02
czarny990: robilem to trochę innaczej i mi widocznie wyszlo źlę, mogłbyś zobaczyć gdzie robię błąd
| | 1+sinx | |
cos2x+sinxcos2x= |
| /*4 |
| | 4 | |
4cos
2x+4(sinxcos
2x)=1+sinx
4(1−sin
2x)+4[sinx(1−sin
2x)]=1+sinx
po przeniesieniu
−4sin
3x−4sin
2x+3sinx+3=0
stosowałem zmienną t= sinx
−4t
3−4t
2+3t+3=0
i wyszły pierwiastki t=−1
23 lut 15:23
Artur z miasta Neptuna:
no i dobra
i teraz
| | √3 | | 3 | | 1 | |
sin2x +cos2x = 1 ⇔ cos2x = 1 − (+/− |
| ) = 1 − |
| = |
| |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
wniosek: wyszło Ci to samo co mi
23 lut 15:27
czarny990: a no racja

zle sobie to rozrysowałem na osiach i mi się odpowiedzi różniły i myślałem ze
jakiś błąd popełniam

dzięki wielkie
23 lut 15:34