Paulina: rozwianie wątpliwości .
(x+4)(x+4)(x−15)<0
x
1=−4 x
2=−4 x
3=15 jeden z pierwiastków jest podwójny
(x+4)
2(x−15)<0
(x
2+8x+16)(x−15)<0
Δ=0 x
2=15
x
1=
−b2a
x
1=−4 pierwiastek pojedynczy
Moje pytanie brzmi; Czy w miejscu x=−4 odbijam wykres
23 lut 14:49
konrad: a poco delta

masz postać iloczynową odczytujesz pierwiastki, zaznaczasz na wykresie i
odczytujesz rozwiązanie
tak, odbijasz wykres
23 lut 14:50
Tragos: (x+4)
(x − 15) < 0
po co dalej liczyć Δ

(zresztą i tak jak ona jest równa 0 to przecież ten pierwiastek jest
dwukrotny)
x = −4 − pierwiastek dwukrotny
x = 15 − pierwiastek jednokrotny
tak, przy −4 odbijamy wykres
23 lut 14:51
Artur z miasta Neptuna: oczywiście −−− odbijasz
z Δ = 0 wychodzi, że ten jeden pierwiastek jest PODWÓJNY a nie jak napisałaś 'pojedynczy'.
zawsze gdy miejsce zerowe jest parzystej krotności, to 'odbijasz' (ta informacja przyda się
później na studiach, przy pochodnych), a przy nieparzystej krotności wykres 'przechodzi'.
23 lut 14:52
Paulina: chyba chciałam być za mądra, jak na swoje możliwości .
dziękuję
23 lut 14:52
Artur z miasta Neptuna:
konrad/Tragos −−− nie zrozumieliście o co autorce chodziło ... chodziło jej oto, że z postaci
kanonicznej widzi, że x=−4 jest podwójnym pierwiastkiem (więc go odbija) ... natomiast licząc
poprzez Δ wyliczyła (błędnie przyjmując) x=−4 jako pojedynczy pierwiastek.
I przez to miała dylemat −−− odbijać (bo z postaci kanonicznej podwójny) czy nie (bo z Δ
pojedynczy).
23 lut 14:54
Paulina: dokładnie, zapomniało mi się, że "zawsze gdy miejsce zerowe jest parzystej krotności"
23 lut 14:57