Granica Ciągu
Funfel: Siema, mam wyznaczyc granice ciągu:
1−2+3−4+...+2n−1−2n
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
√n2+1
Jestem przekonany, ze chodzi o tw. 3ciagow. ale nie wiem jak wyznaczyc
2n 1−2+3−4+...+2n−1−2n≤ 2n−1−2n
−−−−−−−− ≤ −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− ≤ −−−−−−−−−−−
√n2+1 √n2+1 √n2+1
To jest moj typ

Sorry, ze tak napackane ale nie umiem robic kreski ulamkowej
23 lut 13:36
jowita: −−>Zad.1.(1 punkt) Dowiedz się jak wygląda geoplan. Ile kwadratów można narysować na geoplanie
4 x 4?
−−>Zad.2.(2 punkty). Punkt A jest środkiem odcinka BC. Punkt C jest środkiem odcinka BD, punkt
B jest środkiem odcinka DE, odległość AD wynosi półtora metra. Jaka jest odległość BE?
−−>Zad.3.(2 punkty). Ile punktów wspólnych z okręgiem o promieniu 1 m może mieć odcinek o
długości 20 cm? Odpowiedź uzasadnij rysunkiem − przyjmij odpowiednią skalę. Sprawdź, czy
zadanie ma więcej niż jedno rozwiązanie.
23 lut 13:37
jowita: Proszę o pomoc w rozwiązaniu tych zadań.Dzięki
23 lut 13:38
Artur z miasta Neptuna:
oczywiście źle

mianownik = −2n
więc ograniczenie od dołu jest baaaaardzo złe
23 lut 13:38
Artur z miasta Neptuna:
jowita −−− nie wciskaj się komuś w tema to raz ... a dwa −−− a skąd mamy wiedzieć co to jest
'geoplan' ?
23 lut 13:39
Artur z miasta Neptuna:
yyyy ... nie mianownik tylko licznik = −n
bo 1−2 = −1 ... 3−4 = −1 ..... (2n−1) − 2n = −1
23 lut 13:39
Funfel: aha Czyli będzie
−2n ≤ 1−2+3−4+...+2n−1−2n≤ −n oczywiście jeszcze √n2+1 na dole
a dalej to już rozwalić podstawiając n z najwyzsza potega tak? czyli
−2n/n2 w liczniku i √n2/n2 +1 w mianowniku(analogicznie z drugiej strony też) i to
wszystko? czy mam pomnożyć jeszcze przez siebie pierwiastek i dopiero potem podstawic n?
Dzieki za odp.
23 lut 13:49
Artur z miasta Neptuna:
nieee

co Ty się uczepiłeś tego tw. o 3 ciągach
więc lim 'z tego' = −1
23 lut 13:51
Artur z miasta Neptuna:
poza tym ... tw. o 3 ciągach ma sens tylko wtedy gdy granice szacunku dolnego i górnego są
jednakowe, a u Ciebie wyjdą różne (−2 i −1)
23 lut 13:52
Funfel: A sorry juz zakumalem i jeszcze raz dzieki za odp.
23 lut 14:04