oblicz pole
Piko: W trapezie ABCD, AB II DC, przekątne przecinają się w punkcie E. Wiedząc, że IABI = 3IDCI oraz
pole trapezu jest równe 64 cm2, oblicz pole trójkąta AED.
23 lut 13:30
Artur z miasta Neptuna:
1. zauważ, że ΔABE ∼ ΔAED. więc h
dolnego = 3*h
górnego −−− wynika z tego, że |AB| = 3|DC|
| | (|AB| + |CD|) *(hdolnego+h{górnego} | | 4|CD|*(4hgórnego) | |
Ptrapezu = |
| = |
| = |
| | 2 | | 2 | |
= 16 * P
ΔAED
czyli:
16 * P
ΔAED = 64 ⇔ P
ΔAED = ....
23 lut 13:34
Piko : co ty piszesz?
23 lut 14:10
Artur z miasta Neptuna:
napisałem Ci rozwiązanie

to czy jesteś w stanie zauważyć podobieństwo tych trójkątów czy nie, to już nie ode mnie
zależy.
23 lut 14:17
sprawdzam czy działa: 52 52
210 210
a2 a2
a25 a25
√2 √2
√81 √81
24 mar 23:07