Rozszerzenie - wielomiany
Galaretka99: Dla jakich wartości parametrów m, k reszta z dzielenia wielomianu W(x)=x3+kx2+mx+4 przez
P(x)=x2−4 jest równa R(x)=x+6
23 lut 13:17
Artur z miasta Neptuna:
W(x) = P(x)*R(x)
czyli:
x3+kx2+mx+4 = (x2−4)(x+6)
czyli:
x3+kx2+mx + 4 = x3 + 6x2 − 4x − 24
coś jest zwalone
23 lut 13:19
Artur z miasta Neptuna:
aajjj
sorki źle zrobiłem
23 lut 13:20
Artur z miasta Neptuna:
W(x) = S(x)P(x) + R(x)
W(2) = S(2)*P(2) + R(2) = 0 + (2+6) = 8
W(−2) = 0 + (−2 + 6) = 4
W(2) = 23 + k22 +m*2 + 4 = 8
W(−2) = (−2)3 + k(−2)2 +m*(−2) + 4 = 4
i masz układ równań z dwoma niewiadomymi ... oblicz
23 lut 13:23
Aga1: w(x)=q(x)(x−2)(x+2)+x+6
w(x)=x3+kx2+mx+4
Oblicz w(2) i w(−2)
8+4k+2m+4=6
−8+4k−2m+4=4
23 lut 13:24