Wyznaczyć wartość najmniejszą i największą funkcji w przedziale domkniętym
Madzia: Wyznaczyć wartość najmniejszą i największą funkcji w przedziale domkniętym
x3−9x2+24x−10 ; przedział: <0,3>
Prosiłabym o pomoc w rozwiązaniu, bo nie mam pojęcia jak to zrobić, a nie długo mam poprawke z
matmy ; (
23 lut 13:13
Artur z miasta Neptuna:
W(0) = ...
W(3) = ...
rozkładasz ten wielomian i szukasz wierzchołków tego wielomianu, jeżeli są w przedziale to
wylicz wartość wielomianu w tych punktach.
23 lut 13:16
Man in black: Rozkład nic nie da. Oblicz pochodną i porównaj do zera − to będą wierzchołki
23 lut 13:17
Artur z miasta Neptuna: Man −−− nie wiem na jakim Madzia jest poziomie
23 lut 13:17
Madzia: Jeżeli to pomoże jestem na 1 roku ekonomii, jak robiłam to zadanie to właśnie podstawiałam 0 i
3 ale nie wiem co dalej
A pochodnych nie kumam

P.S Dziękuję za odpowiedź
23 lut 13:23
Man in black: Szkoła średnia zapewne... A znając zera możesz wyznaczyć wierzchołki? Nie (nie mówię o
paraboli)
23 lut 13:23
Man in black: Ups... To jeszcze lepiej.
23 lut 13:24
Artur z miasta Neptuna:
nie kumasz
czy nie miałaś ?
jak 'nie kumasz' to lepiej 'za kumaj'

bo bez nich matmy nie zaliczysz, a bez matmy
wypadniesz z ekonomii
23 lut 13:27
Madzia: Znaczy wiem jak je stosować, ale nie znam wzorów na pamięć. I nie wiem za bardzo jak do tego
zadania zastosować.
Bo wyjdzie chyba wtedy 2x2−9(2x)+24, a dalej obliczyć deltę?
23 lut 13:39
Artur z miasta Neptuna:
pochodna pokaże Ci kiedy wyjściowa funkcja rośnie, a kiedy maleje
dzięki czemu jesteś w stanie wyznaczyć 'ekstremum' lokalne wyjściowej funkcji
ekstremum lokalne = najmniejsza/największa wartość funkcji w pewnym przedziale.
mając ekstrema ... liczysz wartości funkcji wyjściowej w tych punktach, porównujesz z
wartościami na krańcach przedziałów i widzisz gdzie jakie są wartości −−− tylko te punkty mogą
posiadać największą/najmniejszą wartość w przedziale (jeżeli funkcja jest ciągła −−− a ta jest
ciągła)
23 lut 13:42
Artur z miasta Neptuna:
oczywiście, że Δ obliczasz i wyznaczasz x1 i x2
23 lut 13:42
Man in black: Nie musisz badać monotoniczności, aby wyznacz wartości największe i najmniejsze. Rozwiązujesz
równanie f'(x)=0 i w tych punktach liczysz wartość wyjściowej funkcji. Podobnie z punktami
brzegowymi przedziału. Największa z tych kilku wartości to największa wartość funkcji.
Podobnie z najmniejszą.
UWAGA: Zauważ, że wartość w minimum lokalnym może być większa niż w maksimum lokalnym. Dlatego
szkoda czasu na badanie czy ekstremum to min, czy max.
23 lut 13:46
konrad: y'=3x2−18x+24
przyrównujesz do zera i obliczasz miejsca zerowe
patrzysz czy któryś punkt zawiera się w przedziale
jeżeli tak, sprawdzasz znak pochodnej wokół tego punktu
jak będzie z lewej + a z prawej − to znaczy że to jest maximum, a minimum jest w którymś z
krańców przedziału (chyba że maximum jest na jednym z krańców, to znaczy, że na drugim jest
minimum)
jak będzie z lewej − a z prawej + to znaczy że to jest minimum, dalej analogicznie do
powyższego
jeżeli żadne z miejsc zerowych nie należy do przedziału, to znaczy że extrema są na krańcach
przedziału
23 lut 13:48
Man in black: Jak już starałem się wyjaśnić: fragment konrada
"jeżeli tak, sprawdzasz znak pochodnej wokół tego punktu jak będzie z lewej + a z prawej − to
znaczy że to jest maximum, a minimum jest w którymś z krańców przedziału (chyba że maximum
jest na jednym z krańców, to znaczy, że na drugim jest minimum) jak będzie z lewej − a z
prawej + to znaczy że to jest minimum, dalej analogicznie do powyższego"
jest zbędny.
23 lut 13:56
Madzia: O fajnie już załapałam, dzięki wielkie chłopaki

Mogłabym was jeszcze wykorzystać bo mam podobne zadanie.
Wyznaczyć ekstrema oraz przedziały monotoniczności funkcji
f(x)=x/2 + 2/x
Czyli:
y=x
2+4/2x
y'=[(2x*2x)−(x
2+4−2)]/(2x)
2 = [4x
2−x
2+2]/4x
2 = [3x
2+2]/4x
2
x∊(−
∞,0)u(0,+
∞) funkcja rosnąca
Dobrze mam zrobione?
23 lut 14:00
Madzia: pomoże ktoś?
23 lut 15:40