porsze o pomoc
krossa: prosze o szybą podpowiedz jak roziwazac trójkkąty mjąc dane
a) α=30st a= 3 b=6
c) a=2 b=3 c=4
3 kwi 15:14
Bogdan:
To zależy, co trzeba wyznaczyć, ale w obu przypadkach warto zastosować
wzór kosinusów.
3 kwi 15:20
krossa: boki oraz kąty
3 kwi 15:42
member : zgadzam się z bogdanem. trzeba skorzystać z wartości funkcji trygonometrycznych, w pkt c
3 kwi 15:47
Bogdan:
a)
a = 3, b = 6, c = ?,
α = 30o kąt między ramieniem b i podstawą c
Z wzoru kosinusów:
32 = 62 + c2 − 2*6*c*cos30o
9 = 36 + c2 − 12c*√3{2}
Porządkujesz, obliczasz a korzystając z Δ i pamiętając, że a > 0
Mając długości wszystkich boków jeden z pozostałych kątów również można
wyznaczyć stosując wzór kosinusów.
Miarę trzeciego kąta wyznaczysz pamiętając, że suma kątów wewn. w trójkącie = 180o
3 kwi 15:59