geoooo
Kasia: jest ktoś może dobry z geo? wiem że to forum dla zadań z maty no ale..
dlaczego tak ma być w tym zadaniu:
Oblicz współrzędne geograficzne miejsca X położonego na półkuli północnej, w którym
21 marca górowanie Słońca następuje o 8 minut wcześniej niż w Tarnowie (50ºN, 21ºE),
a wysokość Słońca w momencie górowania jest o 3º niższa niż w Tarnowie. Zapisz
obliczenia.
Tarnów: λ = 21ºE φ = 50ºN
Długość geograficzna miejscowości X:
1º − 4 min
x º − 8 min
x = 2º
21ºE + 2º = 23ºE
skąd ta zależność się wzieła? prosze o pomoc
23 lut 12:40
Artur z miasta Neptuna:
| | 24*60 | | 24 | |
360o = 24h = 24*60 min ⇒ 1o = |
| = |
| = 4 min |
| | 6*60 | | 6 | |
stąd to się wzięło
23 lut 12:43
Artur z miasta Neptuna:
a co do wysokości słońca −−− z pewnością też jest jakiś wzór na to, gdy mówimy o górowaniu
słońca 'nad równikiem' (czyli w przesileniu wiosennym bądź jesiennym)
23 lut 12:44
Kasia: AHAA CZYLI POPROSTU ZAWSZE TAK JEST PRAWDA?
23 lut 12:55
Kasia: Szerokość geograficzna miejscowości X:
hgT = 90º + δ − φT 21 marca δ = 0º
hgT = 90º − φT
hgT = 90º − 50º = 40º
hgX = hgT − 3º
hgX = 40º − 3º = 37º
hgX = 90º − φX
φX = 90º − hgX = 90º − 37º = 53ºN
a ten cały zapis...?
23 lut 12:57
ejendi:

z rysunku widać hg=90−φ+δ jak δ=0 to hg=90−φ
hgT = 90º + δ − φT 21 marca δ = 0º bo słońce jest na równiku niebieskim, dzień na całym świecie
trwa 12h
φT − szerokość miejscaT Tarnów
to δ na rysunku to górowanie słońca np latem
hgX = 40º − 3º = 37º , 3º to różnica szerokości
φX = 90º − hgX = 90º − 37º = 53ºN przekształcenie wzoru
kilka deklinacji słońca
data δ
01−sty −22º58'
21−mar 00º00'
01−cze +22º07'
01−wrz −03º20'
23 lut 17:57