Walec i graniastosłup
MARTI: Z walca o promieniu podstawy 20 i wysokości 5 należy wyciąć graniastosłup prawidłowy
ośmiokątny o takiej samej wysokości. Jaką największą objętość może mieć ten
graniastosłup?
3 kwi 13:59
Bogdan:
Graniastosłup ma taką wysokość, jaka ma walec, czyli H = 5.
Ośmiokąt foremny wpisany w okrąg o promieniu R = 20 składa się z ośmiu
trójkątów równoramiennych o ramionach równych R, miara kąta między ramionami
α = 360o8 = 45o.
Pole jednego trójkąta o ramionach R i kącie między nimi α jest równe:
P = 12R2sinα.
Dalej już sobie poradzisz.
3 kwi 15:26
MARTI: czyli pole jednego trójkąta = 100 pierwiastkow z 2

?
i co dalej

?
3 kwi 16:00
MARTI: jejku

niech mi ktos pomoze. ja mam to na jutro
3 kwi 20:53