matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
nika:
Dany jest ciąg geometryczny o pierwszym wyrazie 2 i ilorazie 1/
√
2
−1 ile wynosi drugi wyraz? Wyszło mi 2
√
2
−1
/
23 lut 10:55
Artur z miasta Neptuna:
1
1
q=
−1 czy q =
−−− bo twój zapis oznacza to pierwsze
√
2
√
2
−1
1
2
√
2
a
2
= 2*(
−1) =
− 2 =
√
2
− 2
√
2
2
lub
1
2(
√
2
+
1)
a
2
= 2*(
) =
= 2
√
2
+
1
√
2
−1
(
√
2
−1)(
√
2
+
1)
23 lut 10:59
nika:
Dzięki
Chodzi o drugi zapis
23 lut 11:02