jak mogę podstawić do wzoru
Eff: Mam pytanie nr 2
jak mogę podstawić do wzoru a
n=a
1=(n−1)r
Wyraz ogólny ciąguu arytmetycznego a
n=5
n+3
23 lut 10:30
Eff: an=a1+(n−1)r Korekta
23 lut 10:31
ICSP: tego się nie podstawia. Co masz obliczyć?
23 lut 10:33
Eff: Dany jest ciąg arytmetyczny o wyrazie ogólnym (jak wyżej ) , oblicz róznice ciągu
23 lut 10:39
ICSP: r = a2 − a1
lub
r = a3 − a2
itd.
Liczysz dowolne dwa wyrazy ciągu.
Istnieje również inny sposób.
Ciąg arytmetyczny jest wyrażany wzorem funkcji liniowej o dziedzinie n ∊ N+
Różnicą ciągu jest współczynnik kierunkowy prostej.
23 lut 10:41
Eff: Dzięuje
23 lut 10:44