geometria analityczna
tu turutu:

r
kuli = r
stożka
Oblicz stosunek objetosci kuli do objetosci stozka
360
0 = 4α + 2*90
o
4α = 180
o
α = 45
o
z tego wychodzi, ze
h = r
| 1 | | 4 | |
| π * r3 : |
| π * r2 * h => |
| 3 | | 3 | |
| 1 | | 4 | |
| π * r3 : |
| π * r3 => |
| 3 | | 3 | |
| 1 | |
| = stosunek objetosci stozka do kuli |
| 4 | |
Sprawdzi ktoś?
23 lut 09:59
Aga1: Podaj treść zadania.
23 lut 10:05
tu turutu: Oblicz stosunek objetosci kuli do objetosci stozka. Promien kuli jest taki sam jak promien
podstawy stozka. Kąt rozwarcia stożka = 2α
23 lut 10:07
Artur z miasta Neptuna:
dobrze
23 lut 10:07
tu turutu: sprawdzi to ktoś czy na bank dobrze?
23 lut 10:27
tu turutu: sprawdzi ktos to jeszcze raz? bo mi wyszlo teraz po zastanowieniu:
| | V kuli | | 4r | |
stosunek: |
| = |
| |
| | V stożka | | h | |
ktore dobre?
23 lut 12:04
Artur z miasta Neptuna:
ale przecież wyszło Ci r=h
23 lut 12:06
Artur z miasta Neptuna:
dobra ... to założenie twoje: 4α+ 180 = 360 jest błędne
wiesz masz stosunek:
| 4r | | 4r | | 4 | |
| = |
| = |
| = 4tgα |
| h | | r*ctgα | | ctgα | |
23 lut 12:08
tu turutu: wlasnie to zauwazylem

Dobra dzieki
23 lut 12:11