Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym
Eff: Witam !
Właśnie jestem w trakcie przygotowania do sprawdzianu z ciągów, mam pytanie ponieważ jedno z
zadan stanowi dla mnie problem, wiem że może wydawać sie banalne ale neistety nei dla mnie
bardzo proszę o pomoc

Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym a
n=n
2−4 wówczas a
n=0 gdy:
a)n=0, b)n=2 lub −2, c)n=2, d)n=−4
Nie wiem z jakiego wzoru skorzystć

Dziękuje z góry
23 lut 09:55
asy: Podstaw 0 za a
n i rozwiąż
23 lut 09:59
Artur z miasta Neptuna:
1. W ciągach kolejne elementy ciągu są oznaczane jako .. a1, a2, a3, ...., an, an+1,
....
jak widzisz n>0
więc nawet bez rozwiązywania powinieneś/−aś wiedzieć, że odpowiedź a), b), d) odpadają
jak dojść do odp c.
an = n2 − 4 i an = 0
czyli: n2−4 = 0
czyli: (n−2)(n+2) = 0
czyli n = 2 ⋁ n=−2 <−−− to jest sprzeczne bo n>0
23 lut 10:00
Eff: teraz właśnie zwątpiłam w istnienie mojego móżgu .... przecież to jest oczywiste

Dziękuje za
uświadomienie

]
23 lut 10:00
Eff: Bardzo pomocne odpowiedzi

!
23 lut 10:01