Dziwne zadanie?
matu: Ojciec i syn pracując razem wykonaliby pewna pracę w ciągu 12 dni. Poniewaz jednak po 8 dniach
wspólnej pracy syn zachorował, ojciec pracując sam potrzebował jeszcze 5 dni do ukończenia
pracy. W ciagu ilu dni każdy z nich pracujac sam mógłby wykonać tę pracę?
23 lut 09:19
23 lut 09:32
krystek: Skojarz sobie z V*t=s
i dniówka * czas = wykonana praca
23 lut 09:33
Artur z miasta Neptuna:
x −−− ile procent (
dziennie) całości wykonywał syn
y −−− ile procent (
dziennie) całości wykonywał ojciec
| ⎧ | x*12 + y*12 = 100% | |
| ⎩ | 8x + (8+5)y = 100% |
|
| | 100 | | 100 | |
rozwiąż − a będziesz miał 'x' i 'y', a wtedy |
| oraz |
| będą odpowiedziami. |
| | x | | y | |
23 lut 09:33
matu: A czy takie rozumowanie jest poprawne?
o+s o
12dni x dni
4dni 5 dni
stąd x = 15dni (sam ojciec)
23 lut 09:36
Artur z miasta Neptuna:
wynik dobry ... ale mam pytanie ... co przedstawia Twoje rozumowanie −−− opisz mi każdą liczbę
w tej proporcji.
23 lut 09:41
matu: ojcie c i syn pracuja razem 12 dni, więc ojcie c x dni.
Dalej ojciec syn pracują razem 4 dni, a sam ojciec 5dni.
wielkości wprostproporcjonalne
23 lut 10:10
matu: A jeszcze może inaczej
zatem x = 15
23 lut 10:11
Artur z miasta Neptuna:
ale skąd te 'ojciec syn pracują razem 4 dni'
23 lut 10:13
matu: ponieważ razem pracowali 8 dni
więc gdyby razem pracowali jeszcze to pracowaliby 4 dni (12−8=4)
23 lut 10:14
matu: ponieważ razem pracowali 8 dni (przed chorobą)
więc gdyby razem pracowali jeszcze to pracowaliby 4 dni (12−8=4)
23 lut 10:15
Artur z miasta Neptuna:
i właśnie o takie uzasadnienie mi chodziło
23 lut 10:15
matu: a da się policzyć w taki sposób pracę samego syna?
23 lut 10:16
Artur z miasta Neptuna:
gdybym sprawdzał sprawdzian Twój i nie zobaczył tego uzasadnienia (słownie bądź zapisane jako
(12dni − 8 dni) : 5 dni) to uznałbym, że nie albo zgapiłeś albo Ci się 'przyfarciło'
23 lut 10:17
Artur z miasta Neptuna:
jak już masz czas pracy ojca (15 dni), to wiesz że syn w 12 dni robi tyle co ojciec w 3 dni.
A wynika to z równania:
o*15 = o*12+ s*12 −−−− i stąd wyliczysz 's'
23 lut 10:19
matu: dziękuję
23 lut 10:29