m
Human: w trójkącie równoramiennym ostrokątnym ABC mamy dane: |AC|=|BC|=b oraz kąt ACB = α. Z
wierzchołka B przez środek S okręgu opartego na tym trójkącie poprowadzono prostą,
przecinającą bok AC w punkcie D.
a) Oblicz długość promienia wpisanego w trójkąt ABC
b) oblicz długość odcinka BD
23 lut 00:08
ejendi:

r=1/3h (z C do AB)
h=bcos(α/2)
23 lut 12:24
Aga1: | | 1 | |
r= |
| h tylko w trójkącie równobocznym. |
| | 3 | |
23 lut 12:34
Aga1:

Dane: b, α
a wyliczysz z sinα/2
b) x wyliczysz z twierdzenia o dwusiecznych kąta w trójkącie
IBDI wyliczysz z twierdzenia cosinusów w trójkącie BCD.
23 lut 12:48