Oblicz pole trójkąta o wierzchołkach
Rafa: Oblicz pole trójkąta o wierzchołkach A = (−3, 4) B = (−1, −1) c = (1,3)
Proszę, pomóżcie!
22 lut 23:34
krystek: oblicz IABI IBCI i ICAI i z wzoru Herona na PΔ
22 lut 23:41
Rafa: dzieki
22 lut 23:43
123: Albo:
1. wyznacz wzór prostej przechodzącej przez punkty A i B
2. wyznacz długość odcinka |AB|
3. ze wzoru na odległość oblicz odległość punktu C od prostej przechodzącej przez punkty A i B
4. oblicz pole −> 1/2 * |AB|*[odl. punktu C od prostej]
22 lut 23:43
22 lut 23:45
krystek: I on własnie oparty jest na rachunku wektorowym @Basiek! Tylko Wam podaje się bez
objaśnień skąd się bierze! Jak chcesz to wyjaśnię!
22 lut 23:48
22 lut 23:50
krystek: I wszystko masz tam wyjaśnione!
22 lut 23:56
Basiek: Tam jest napisane, że jest to wyznacznik pary wektorów AB i AC. Hm, muszę to odnaleźć tam w tym
wzorze. Pomyślę, obiecuję.
22 lut 23:59
krystek: ok
23 lut 00:07
23 lut 00:32
Gustlik: Basiek, wzór może sympatyczny, ale w tej postaci cholernie ciężko strawny, przy tym
tasiemiec. A bierze się z bardzo prostej i łatwej do zapamiętania metody wektorowej, którą
opisałem tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=i18 .
Łatwiej jest obliczyć po kolei współrzędne wektorów tworzących boki trójkąta, potem ich
wyznacznik i pole z tego wyznacznika, niż wstawiać współrzędne punktów do takiego tasiemca.
Krystek ma rację, żeby pokazać, skąd się bierze ten wzór. Pozdrawiam
23 lut 00:37
Eta:
Potwierdzam
23 lut 00:39
Basiek: Tak weszłam jeszcze na dobranoc... jakieś linki widzę i hm... ląduje w zakładkach, jutro
pomyślę, bo wyznaczników nie miałam...; ale postaram się ogarnąć
Dziękuję
23 lut 00:51
krystek: @
Basiek a sio do łóżeczka
23 lut 00:52
Basiek: Jakby nie patrzeć... to jestem w łóżku. I mam ferie.

I ech... spałam do 14.
23 lut 00:54
krystek: OOOOOOOOOOO! A to wybaczam!
23 lut 00:54
Basiek: 
to dobrze.
Ale i tak dobranoc!
23 lut 00:57