niewiadoma
Pati ;): Jak wyliczyć x?
(1200/3x+ 4) + (900/3x+9)=300
22 lut 23:17
Man in black: Ja zacząłbym od nawiasów... Od opuszczenia nawiasów
22 lut 23:18
Pati ;): To wygląda tak:
| 1200 | | 900 | |
| + |
| =300 |
| 3x + 4 | | 3x + 9 | |
22 lut 23:20
Pati ;): w mianowniku zamiast 3x + 9 jest x + 3
proszę... siedzę nad tym 2h
22 lut 23:22
Zoska: Co innego miałem na myśli, ale może być i takie zadanie

Podziel stronami przez 300 (szkoda tuszu)
Wszystko na jedną stronę
Wspólny mianownik (plus dziedzina, jeżeli wymagają)
Licznik porównujesz do zera.
22 lut 23:23
Pati ;): proszę, policz to, bo mi delta nieobliczalna wychodzi
22 lut 23:30
Aga1: | 4 | | 3 | |
| + |
| =1 //(3x+4)(x+3) |
| 3x+4 | | x+3 | |
4(x+3)+3(3x+4)=(3x+4)(x+3) , x+3≠0 i 3x+4≠0
licz.
23 lut 09:04