Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego. Ważne !!!
MARTI: Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego ma długość 15, a kąt nachylenia
ściany bocznej do podstawy ma miarę 45stopni. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
3 kwi 13:57
MARTI: Pp=
6 * 152 * √34 =
6 * 225√34 =
675√32
H−wys.ostrosłupa
h−wys.trójkąta równobocznego w podstawie
h=
a √32 =
15 √32
tg45stopni =
Hh
H =
15√32
DOBRZE

?
3 kwi 16:52
Marycha: jak najbardziej dobrze
3 kwi 19:35
MARTI: a jak teraz objętość obliczyc

? pomocy

! ja to musze miec na jutro
3 kwi 20:49
rafi: W czym problem? Masz pole podstawy i wysokosc, wiec podstawiasz do V=1/3*Pp*H
3 kwi 22:03
MARTI: HEHEHE. DOBRA JESTEM, NIE MA CO. TO WSZYSTKO PRZEZ TE NERWY. DZIEKI BARDZO
4 kwi 00:39
4 kwi 01:37
MARTI: Nie nie... 15 a nie 5. na 100%
h ostrosłupa = h trójkąta równobocznego, bo kąt nachylenia ściany bocznej do podstawy ma
miarę 45stopni
4 kwi 01:43
Basia:
Spodek wysokości H jest w punkcie przecięcia wysokości podstawy.
| | h | | 2h | |
Ten punkt dzieli wysokość podstawy na odcinki |
| i |
| |
| | 3 | | 3 | |
kat nachylenia ściany bocznej do podstawy to kąt między h
b (wysokość ściany bocznej)
i h
podstawy
ale trójkąt prostokątny (w którym możesz wykorzystać tangens) to kąt w trójkącie
prostokątnym
Nigdy nie było i
nigdy nie będzie inaczej.
4 kwi 01:57
Basia: Sorry masz rację. Przeczytałam "trójkątnego" a nie "sześciokątnego". Pora iść spać.
4 kwi 02:05