Ciągi
Sookie: Oblicz x i y, jeśli wiadomo, że ciąg (x, y, 8) jest ciągiem arytmetycznym, a (34x, y, 12)
jest ciągiem geometrycznym.
wydaje mi się, że to trzeba y=x+82 i to sie równa y=x+4,
a dugie równanie y2=34x*12 i to y=3x.
a więc x=2, a y=6, ale nie wiem czy to dobrze. Mógłby mi to ktoś sprawdzić, albo zrobić dobrze?
22 lut 22:57
ICSP: | | x + 8 | |
y = |
| nie jest równe y = x + 4 |
| | 2 | |
można to za to zapisać tak :
drugie równanie : y
2 = 9x
i masz układ równań:
2y = x+8
y
2 = 9x
22 lut 23:01
Sookie: dzięki wielkie
22 lut 23:04
ola: skąd się wzięło y2 = 9x?
3 maj 21:34
ola: dobra, już nieważne
3 maj 21:36
Dominik: Ja sobie rozwiązałem już dla treningu i wyszło mi ciąg arytmetyczny (4,6,8) ,ciąg geometryczny
(3,6,12) czyli x=4 a y=6
3 maj 21:46