trygonometria
Dlaczemu nie?: Proszę o wytłumaczenie 
mam sin19*cos49−cos19*sin49
zamienilem wswzystko na cos71*cos49−cos19*sin41 i co dalej, bo nie pamiętam...
22 lut 22:49
22 lut 22:50
Dlaczemu nie?: w przeksztalceniu napisalem sin41, a powinien byc cos41
22 lut 22:51
Eta:
sin( α−β)= sinα *cosβ − cosα*sinβ
| | 1 | |
.......... = sin(19o−49o)= sin(−30o)= − |
| |
| | 2 | |
22 lut 22:52
Dlaczemu nie?: ok, dzięki, a teraz mam następne pytanie
ile to jest tg1200+sin(−315)?
tg1200 jest latwy, ale nie ogarniam minusowego kąta co on powoduje? proszę o logiczny zapis
22 lut 23:02
Tragos: sin jest funkcją nieparzystą
sin(−x) = −sinx
22 lut 23:03
Dlaczemu nie?: o dobra już wiem, nie odświerzylem strony
22 lut 23:03
ICSP: sin(−315o) = sin(−315o + 360o) = sin45o
22 lut 23:03
22 lut 23:04
Dlaczemu nie?: sinus dodatni wychodzi, bo czwarta ćwiartka jak mniemam i dwa minusy dają plus?
22 lut 23:10
Trivial: Dwa minusy dają plus −
ICSP potrzebna interwencja!
22 lut 23:11
Dlaczemu nie?: cii, to tak żeby wiadomo było o co mi chodzi
22 lut 23:13
Dlaczemu nie?: a pytanie zresztą bez sensu sin(360−315) =sin45 logiczne, dla mnie to już za poźno na
matematykę
22 lut 23:16
Dlaczemu nie?: podsuńcie mi jeszcze jakiś pomysl na sprawdzenie tych tozsamosci
sin2α+sin2αcos2α+cos4α=1 i u'{sinβ+sin2β}{1+cosβ+cos2β}=tgβ
22 lut 23:23
Aga1: L=1−cos2α+sin2αcos2α+cos4α=1+sin2αcos2α−cos2α(1−cos2α)=
1+sin2αcos2α−sin2αcos2α=1=P.
23 lut 00:42
Eta:
Można też tak:
L= sin2α+ cos2α(sin2α+cos2α)= sin2α+cos2α*1= 1
L=P
23 lut 00:48