geometria analityczna
proszę o pomoc : Punkty A= ( 1,−11) i B= (10,2) sa wierzchołkami rombu ABCD . Prosta k o równaniu x +7y −
24=0 zawiera jedna z przekatnych tego rombu . Sprawdź ,którą przekątną zawiera prosta k
. Znajdź równanie prostej zawierajacej druga przekątną rombu. Oblicz pole rombu.
Zadanie jest z poziomu podstawowego , wiec moze ktos da radę. Ja liczyłem ale w polowie
zadania mi nie wychodzi.
3 kwi 13:45
b.: Którą przekątną zawiera, to chyba umiesz, tak?
Żeby znaleźć równanie 2. przekątnej, dobrze wiedzieć, że przekątne rombu przecinają się
pod kątem prostym. Wtedy jest nietrudno.
No a pole rombu, jak się już ma równania przekątnych i punkty A i B można np. obliczyć ze
wzoru POLE = iloczyn długości przekątnych / 2
3 kwi 13:51