cyfryy pomocy
Gosia: ile roznych liczb czterocyfrowych , gdzie cyfry sie nie powtarzaja mozna ulozyc z cyfr
nalezacych do zbioru<0,3> ?
22 lut 22:17
BLAZEJ_505: 4!
22 lut 22:20
Gosia: jak obliczyc?
22 lut 22:20
Gosia: sa odp 2,18,24,8
22 lut 22:21
BLAZEJ_505: 4*3*2*1
22 lut 22:21
Kejt: 4!−4?
czyli 20..
22 lut 22:21
ICSP: 3*3*2*1
kolega chyba nie uwzględnił że 0 nie może stać na pierwszym miejscu
22 lut 22:21
BLAZEJ_505: przepraszam różnych, diabeł tkwi w szczegółach
22 lut 22:21
Kejt: więc jednak nie..ups.
no właśnie wydawało mi się, że 4!, ale przecież nie możemy liczyć tych liczb gdzie zero jest na
początku jako czterocyfrowe, prawda?
22 lut 22:22
BLAZEJ_505: właśnie czasami wydaje się że wiesz a tu nagle Nie
22 lut 22:22
Basiek: ICSP udzielił poprawnej odpowiedzi.
22 lut 22:23
ICSP: zapewne jest błąd w treści zadania.
Chodziło pewnie o :
"Ile liczb o różnych cyfrach.
22 lut 22:26
BLAZEJ_505: "gdzie cyfry sie nie powtarzaja mozna ulozyc z cyfr
nalezacych do zbioru<0,3> ?"
22 lut 22:29
BLAZEJ_505: czyli zapis 4! jest prawidłowy
22 lut 22:29
BLAZEJ_505: mam rację?
22 lut 22:29
ICSP: o boże jaka wtopa
22 lut 22:30
Basiek: Przecież jest poprawnie, ale się czepiacie.
22 lut 22:30
ICSP: ale jak postawisz 0 na początku ?
22 lut 22:30
BLAZEJ_505: znowu zapomniałem
22 lut 22:31
BLAZEJ_505: to twój zapis jest poprawny 3*3*2*1
22 lut 22:33
Basiek: Cyfry się nie powtarzają...
więc
Y X A B <− nasza czterocyfrówka
Y∊{1,2,3} −> 3 możliwości
X∊{0,1,2,3} −> 1 cyfra jest użyta, więc odpada−> 3 możliwości
A∊{0,1,2,3} −> 2 cyfry użyte−> 2 możliwości
B∊{0,1,2,3}−> 3 użyte−> wyboru brak−> 1 możliwość
wszystkich możliwości:
3*3*2*1= 12
22 lut 22:33
BLAZEJ_505: tylko że Basiek 3*3=9*2=18
22 lut 22:34
Basiek: Jak już dziś pisałam−
zawsze robię przygłupawe błędy na samym końcu, więc trzeba to brać
pod uwagę.
22 lut 22:35
Tragos: 1. 1023
2. 1032
3. 1203
4. 1230
5. 1302
6. 1320
7. 2013
8. 2031
9. 2103
10. 2130
11. 2301
12. 2310
13. 3012
14. 3021
15. 3102
16. 3120
17. 3201
18. 3210
22 lut 22:35
Aga1: {0,1,2,3}
Na pierwsze miejsce możemy wstawić jedną z 3 cyfr, bo nie może być0, więc mamy 3 możliwości, na
drugie miejsce wybieramy 1 z trzech pozostałych, bo nie można użyć tej , która jest na
początku,
Na trzecie miejsce możemy wybrać jedną z dwóch pozostałych i na końcu wpiszemy ostatnią.
Ostatecznie :3*3*2*1, tak jak napisał ICSP.
22 lut 22:35
BLAZEJ_505: Tragos podziwiam cię za chęć wypisywania
22 lut 22:37
Basiek: Ja za to, że nic nie zgubiłeś.
22 lut 22:37
22 lut 22:39
ICSP: Chyba pierwszy raz ICSP rozwiązał coś z prawdopodobieństwa poprawnie xD
22 lut 22:41
BLAZEJ_505: 
dla tego Pana
22 lut 22:46