funkcja kwadratowa
woody: Proszę o pomoc.
wyznacz te wartości parametru m, dla których równanie x2+mx+9=0 ma dwa rozwiązania mniejsze od
−1
22 lut 22:12
Man in black: Δ>0, xw<−1 i jeszcze wartość tej paraboli dla x=−1 ma być dodatnia − rozwiąż te trzy
nierówności i masz odpowiedź.
22 lut 22:18
Man in black: Odp: m∊(6,10)
22 lut 22:21
woody: a mi wyszło że m∊(2,10) i nie wiem czemu.
z założeń powychodziły mi takie wyniki:
√Δ=36
m1=0
m2=36 m∊(−∞;0)U(36;∞)
m<10
m>2
22 lut 22:33
woody: Poza tym czemu założyłeś że x+1>0 skoro pierwiastki tego równania mają być mniejsze od −1. A to
będzie spełnione kiedy x1x2>0 i x1+x2<0. Bardzo możliwe że się myle, jeżeli byś mógł to napisz
mi czy dobrze myśle
22 lut 22:37
Mila: Woody błędnie rozwiązałeś warunek Δ>0.
22 lut 22:59
Man in black: Nie mam warunku x+1>0.
22 lut 23:01
Man in black: Twoje warunki gwarantują jedynie, że pierwiastki będą ujemne...
22 lut 23:02
woody: Dziękuję, już wszystko mam

Rzeczywiście pomyliłem się przy Δ. Wielkie dzięki!
22 lut 23:30