Mając dane odcinki a,b,c narysuj x taki, że x=a*b/c
Iwona: Bardzo proszę o pomoc Mam zadanko, z którym nie radzę sobie:−( Nigdy nie przepadałam
za planimetrią i dawno skończyłam szkołę. Proszę! Muszę to mieć na dziś:−(
Mając dane odcinki a,b,c narysuj x taki, że x=a*b/c
3 kwi 13:05
b.: zobacz tw. Talesa
533 i rysunek, który tam jest
− i po chwili namysłu powinno być jasne, jak to zrobić
3 kwi 13:46
Iwona: Dzięki:−)))
3 kwi 14:40
Iwona: Nic mi nie przychodzi do głowy:−(

! Nie cierpię planimetrii
3 kwi 14:43
Bogdan:
Dzień dobry.
cx = ab
Z twierdzenia Talesa:
/
/
/\
a / \
/ \
/ \ \
c / \ \
/ \ \
/−−−−−−\−−−−−\−−−−−
b x
3 kwi 15:05
Iwona: Wielkie Dzięki Bogdan


!
Życie mi ratujesz:−)))
Pozdrawiam:−)
Iwona
3 kwi 15:13
Bogdan:
3 kwi 15:18