Funkcje
Paweł: Witam
Proszę o rozwiązanie zadania i informację co to za funkcja i gdzie mogę ją znaleźć na stronie.
Zad.
(x−3)2 dla x∊ ( −∞ , 0 )
Dana jest funkcja f określona wzorem f(x) = x − 2 dla x ∊ < 0 , 5 > Wówczas:
1 dla x∊ (5, + ∞ )
A) f(0) = 1 B) f(5) = 1 C) f(0) = 9 D) f(5) = 3
22 lut 21:37
ICSP: D jak d**a
22 lut 21:38
Tragos: to jest taka funkcja sklejona z kilku funkcji

f(0) = (wędrujemy do wzoru x − 2) = 0 − 2 = −2
zatem A i C odpadają

f(5) = (wędrujemy do wzoru x − 2) = 5 − 2 = 3
odp. poprawna D
22 lut 21:39
Paweł: Świetnie dziękuję za odpowiedź ale jak by mi ktoś jeszcze wytłumaczył jak się do takiego wyniku
dochodzi i gdzie na stronie mogę się sam nauczyć jak to robić
22 lut 21:40
Paweł: Dziękuję
22 lut 21:41
Monika: musisz wziąć pod uwagę obie liczby z podanego przedziału (czyli 0 i 5) i podstawić je do wzoru,
do którego one należą (czyli do x−2)
22 lut 22:09