auta
SoA: Z miejscowości A i B oddalonych od siebie o 300 km wyjechały na przeciw siebie 2 samochody.
Pierwszy z nich dotarł do miasta B po 3h od momentu, kiedy się minęły,natomiast drugi dotarł
do miasta A po 1h 20min od czasu minięcia. Jakie były średnie prędkości samochodów ?
22 lut 21:22
SoA: Proszę...
22 lut 21:35
SoA: Jak mam to ugryźć?
22 lut 21:37
22 lut 21:57
pigor: ...

niech
t,s,300−s − ten sam czas czas i różne drogi przebyte przez samochody z
A z prędkością
x=? i z B z prędkością
y=? >x odpowiednio do chwili spotkania,
to stąd i dalszych warunków zadania masz układ równań
| s | | 300−s | | 4y | | 3x | |
| = |
| i 3x=300−s i 113y=s ⇔ |
| = |
| i |
| x | | y | | 3x | | y | |
| | y | | 300−s | | y | | 300−s | | y | | 3 | |
|
| = |
| ⇔ 4y2=9x2 i |
| = |
| ⇔ |
| = |
| i |
| | x | | s | | x | | s | | x | | 2 | |
| | 3 | | 300−s | | 3 | |
|
| = |
| ⇒ s=120 i 3x=300−120 i y= |
| x ⇒ x=60[km/h] i |
| | 2 | | s | | 2 | |
y=90 [km/h] . ...
22 lut 22:44
SoA: skąd to się wzięło? 3x=300−s
22 lut 22:57
SoA: wiem...
22 lut 22:58
SoA: rozpisz mi to bardziej, proszę...
22 lut 23:02