proszę o pomoc!!
Aleksandra: Pole trójkąta równobocznego jest równe 20,25√3. Promień okręgu wpisanego w ten trójkąt jest
równy.
22 lut 21:20
Kejt:
na początek oblicz 'a':
a=...
22 lut 21:22
joł jołaj: U{3√3{2} dobrze?
22 lut 21:33
22 lut 21:33
Aleksandra: jeżeli podniosło się 20,25
√3 do kwadratu to ile powinno wyjśc

22 lut 21:35
joł jołaj:
22 lut 21:37
Kejt: pomnóż całość przez 4, po prawej stronie się skróci, a po lewej wyjdzie 81, czyli ładnie się
pierwiastek wyciągnie..
22 lut 21:37
joł jołaj: jeżeli P = 20,25
√3
P = 20,25
√3
pierw pomnoz razy 4, pozbądź się pierwiastka wyjdzie Tobie a (bok trójkąta)
| | a√3 | |
podstaw do wzoru na wysokosc trojkata równobocznego = |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
Z definicji wynika, ze r = |
| H |
| | 3 | |
22 lut 21:40