całka nieoznaczona, stosowanie rozkładu przez ułamki proste
bry:
22 lut 21:14
Saddamus: ∫−1/3/(x+1/2)+4/3/(x−2) dalej juz sobie powinnienes poradzic
22 lut 21:26
bry: no tak średnio właśnie, a skąd te ułamki jak −1/3 i = 4/3?
22 lut 21:28
Saddamus: http://www.sendspace.pl/file/4aca5e6b7559663f202fddf tutaj masz caly schemat jak ogolnie sie robi te calki wymierne, a w tym przypadku,
sprawdzamy delte, jest wieksza od zera, zapisujemy mianownik w postaci iloczynowej i robimy
taki myk :
A/(x+1/2)+B/(x−2)
nastepnie mnozysz przez (x+1/2)(x−2) i zostaje takie cos:
A(x−2)+B(x+1/2)
nastepnie przyrownujesz to do mianownika czyli do x:
A(x−2)+B(x+1/2)=x
wymnazasz:
Ax−2A+Bx+1/2B=x
i to co przy x i wyrazy wolne przyrownujesz i sprowadzasz do rownania:
A+B=1
−2A+1/2B=0
rozwiazujesz uklad wstawiasz do pierwotnej postaci, pozniej walisz podstawienie za mianownik i
masz rozjebana calke
22 lut 22:51