matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Walec, błagam pomóżcie mi:)
Jola19:
Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu jest kwadratem o boku a. Jakie jest pole przekroju osiowego tego walca? Odp. to P=a
2
/π niestety nie mam pojęcia skąd ten wynik. Mógłby ktoś krok po kroku wytłumaczyć
?
22 lut 21:10
konrad:
P=2rh h=a 2pir=a r=a/2pi P=2*a/2pi *a P=a
2
/pi
22 lut 21:18
dero2005:
a
a = 2πr = h → r =
z warunków zadania
2π
przekrój osiowy (zielony) P
o
= d*h
a
d = 2r =
π
h = a
a
a
2
P
o
=
*a =
π
π
22 lut 21:24