trapez równoramienny
pomocy:
Trapez równoramienny o podstawach 6 i 10 jest opisany na okręgu. Oblicz długość wysokości tego
trapezu oraz odcinka łączącego punkty styczności okręgu z ramionami trapezu.
22 lut 20:33
a:
ramiona trapezu mają dł. (6+10):2=8
teraz już z górki.....
22 lut 20:49
pomocy: hmmm... a skąd sie wzieła ta liczba?
jaką własnośc należy zastosować?
22 lut 21:56
ICSP: znowu magia xD
ramiona trapezu mają równe długości : c oraz c
z własności trapezu opisanego na okregu mamy :
a + b = c + d
z tego że trapez jest równoramienny :
a+b = c+c
22 lut 21:57
a:
sumy przeciwległych boków muszą być równe w czworokącie opisanym na okręgu
22 lut 21:58
pomocy: oj właśnie tak

czarna magia
ale dzieki twojej pomocy wszystko staje sie jasne
22 lut 22:00