zespolone na płaszczyźnie
nxx: zespolone na płaszczyźnie...
Witam mam problem z poniższym zadaniem
Re( i * Z
6) = 0
problem mam z wyznaczeniem części rzeczywistej, robie do momentu:
Re ( i * |Z|
6(Cos6φ + iSin6φ) = 0 //korzystam ze wzoru na postać trygonometryczną
Re ( |Z|
6(iCos6φ + i
2Sin6φ) = 0 // wymnażam zawartość przez i
nie wiem przypadkiem czy to
nie jest błąd, no ale liczę dalej
Re (|Z|
6*iCos6φ + |Z|
6*(−1)Sin6φ = 0 // i
2 zamieniam na −1
|Z|
6*Sin(−6)φ = 0 // cześć rzeczywista;
zamieniam −Sin(x) = Sin(−x)
zatem:
|Z|
6 = 0 ⋁ Sin(−6)φ = 0
Sinus przyjmuje wartości = 0 w punktach: 0,π, 2π, 3π... a więc jest okresowy 0+kπ
−6φ = 0 + kπ /:(−6)
wielomian szóstego stopnia, więc pierwiastkó będzie 6:
k=0 φ=0
wykresem są półproste.
Moje pytanie brzmi czy mój tok myślenia jest właściwy

i czy zadanie jest właściwie
rozwiązane. Ewentualnie jak wy byście to zrobili?
Pytanie skierowane chyba do ambitniejszych osób, bo nie proszę o rozwiązanie go za mnie
22 lut 19:58
b.: poza drobnymi usterkami redakcyjnymi itp. jest dobrze
,,Sinus przyjmuje wartości = 0 w punktach: 0,π, 2π, 3π... a więc jest okresowy 0+kπ ''
sinus ma okres 2kπ (k=1,2,...), ale akurat wartość 0 przyjmuje rzeczywiście co π
lepiej więc napisać tylko:
,,Sinus przyjmuje wartości = 0 w punktach: ...,−π, 0,π, 2π, 3π... ''
(ujemne też mogą być)
,,wielomian szóstego stopnia, więc pierwiastkó będzie 6: ''
rozwiązania dla k różniących się o 6 się pokrywają, więc wystarczy wziąć za k tylko 6 kolejnych
liczb całkowitych (np. k=0,1,2,3,4,5).
W zadaniu nie ma równania wielomianowego, Re(iz6) to nie wielomian (co widać choćby stąd, że
funkcja ta nie jest tożsamościowo równa zero, ale mimo to ma nieskończenie wiele miejsc
zerowych −− te 6 półprostych)
22 lut 20:13
Man in black: Co z |z|6=0?
22 lut 20:13