ciągi
Paula: Proszę o pomoc

!
podane niżej liczby są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego.oblicz x.
a)2x
2−1,x
2+2,−3x+5
b)2x−1,x+2,x−1
proszę o wyjaśnienie jak to sięrobi bo chce zrozumieć
22 lut 19:52
Eta:
a,b,c −−− tworzą ciąg arytmetyczny to: 2b= a+c
a) 2(x2+2)= 2x2−1 −3x+5 ........ dokończ
b) podobnie 2(x+2)= 2x−1+x−1 ...........
22 lut 20:06
Paula: dzieki Eta
a to byś wiedziała?
który wyraz ciągu (a
n)jest rowny x
22 lut 20:28
Paula: :(
22 lut 20:42
Ajtek: a x ile jest równy?
22 lut 20:43
Paula: x=1
22 lut 20:57
Ajtek: Rozwiąż równanie:
wyjdzie n, czyli nr wyrazu który jest równy 1.
22 lut 21:03
Paula: ale nie wiem jak to zrobic
23 lut 12:56
Paula: pomoże ktoś to zrobić bo nie umię
23 lut 17:44
Tragos: pomnóż obustronnie przez n+2
23 lut 17:44
Paula: aha dzieki
23 lut 18:00