to zadanie z funkcji wykładniczej. prosze o pomoc
huragan: wyznacz wzór funkcji wykładniczej f(x)=a
x jeśli do jej wykresu należy punkt P (4,81).
naszkicuj jej wykres.
i poniżej mam dopisane cos takiego ale nie wiem czy to ma znaczenie bo dla mnie funkcje
to czarna magia

81=a
4
3
4=a
4
a=3
y=a
x
y=3
x
3 kwi 10:20
speedy: Witaj.
Musisz znaleźć współczynnik a tej funkcji.
Punkt P to przykładowy punkt z jej wykresu, gdzie x = 4, a y = 81. y to wynik działania
funkcji na x.
Czyli: a = pierwiastek x stopnia z y
a = 4√81
a = 3
f(x) = 3x
Sprawdzenie:
f(4) = 34
f(4) = 81
Pozdrawiam,
speedy
3 kwi 11:14