Oblicz tylko a_1 i r.
zdesperowana: Trzy liczby, których każda jest różna od 0 i których suma jest równa 35, tworzą rosnacy ciag
geometryczny. Te same liczby, w tej samej kolejności są pierwszym, trzecim i czwartym wyrazem
ciagu arytmetycznego. Wyznacz wzór danego ciagu geometrycznego.
potrzebuje tylko rozwiazania r i a1
22 lut 19:37
Eta:
dla ciągu arytmetycznego: a, a+2r, a+3r
dla ciągu geometrycznego: (a+2r)2=a*(a+3r) ⇒ 4ar+4r2= 3ar ⇒ ar=−4r2
to a= −4r
i a+a+2r+a+3r=35 ⇒ 3a+5r= 35
zatem: 3*(−4r)+5r= 35 ⇒ r=.......... to a= −4*r=...........
dokończ........
ciąg: 20,10,5
22 lut 23:25