matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz
Karola:
log (√3+√5 + √3−√5)
22 lut 19:25
Karola:
miało być log
√
3+
√
5
+
√
3−
√
5
22 lut 19:27
Man in black:
Czy może tak? log(
√
3+
√
5
+
√
3−
√
5
)
22 lut 19:39
pigor:
,,,
zauważ, że
√
3+
√
5
+
√
3−3
√
5
=x /
2
⇒ 3+
√
5
+2
√
(3−
√
5
)(3−
√
5
+3−
√
5
=x
2
⇒ 6+2
√
9−5
=x
2
⇒ x
2
=10 ⇒ |x|=
√
10
⇒
x=
√
10
lub x=−10<0 nie należy do dziedziny logarytmu, zatem tylko log
√
10
=
1
2
log10=
1
2
− szukana
wartość
"twojego" logarytmu . ...
22 lut 19:44