rownanie okregu
Marta: rownanie okregu stycznego do osi odcietych ktorego srodkiem jest punkt S=(3,7) to ?
22 lut 18:58
think: Marta a która oś to oś odciętych?
22 lut 19:08
pigor: ... w postaci kanonicznej to: (x−3)
2+(y−7)
2=7
2 , czyli
(x−3)2+(y−7)2=49 . ...
22 lut 19:08
Marta: nie wiem ktora os think
22 lut 19:11
think: Marta to wpisz w google hasło oś rzędnych i się dowiedz
22 lut 19:14
kaczka: rzedna to y
odcieta to x
22 lut 19:21
think: kaczka = Marta? czy kaczka tylko życzliwe podpowiada

?
22 lut 19:22
Marta: rzedna to y odcieta to x i co dalej?
22 lut 19:22
kaczka: trzeba pomoc
22 lut 19:23
Basiek: <się wtrąca>
Najpierw rysunek, a potem... wszystko staje się jasne. Marta− dobry rysunek.
22 lut 19:23
Marta: i co dalej?
22 lut 19:23
think: znasz środek okręgu, teraz musisz odpowiedzieć na pytanie ile wynosi odległość tego środka od
osi X−ów ? bo to będzie promień i masz wszystko aby podstawić do wzoru okręgu
22 lut 19:25
pigor: ... olej Marta google, oś odciętych to oś pozioma (Ox) , więc narysuj sobie punkt
S=(x,y)=(3,7) x− to odcięta, a y, to rzędna punktu w układzie osi xOy; włóż cyrkiel w ten
punkt to zobaczysz jaki jest promień okręgu stycznego do tej poziomej, czyli osi Ox.,
oczywiście jest długości
r=y=7 ... i tyle
22 lut 19:25
think:
pigor mea culpa, rzeczywiście masz rację! Ale gafa! Sorki

!
22 lut 19:27
Marta: r=7 ?
22 lut 19:27
Marta: nooo
22 lut 19:27
Marta: dzieki wam
22 lut 19:27