ciagi
kaczka: ile wyrazow ciagu an=n2−3n−1 jest mniejszych od 3
prosze o obliczenia
22 lut 18:55
think: jedyne o czym trzeba pamiętać, że n to liczby naturalne. następnie zostaje do rozwiązania
nierówność kwadratowa:
n2 − 3n − 1 < 3
22 lut 18:59
kaczka: ok wyszlo mi
n2−3n−1−3<0
n2−3n−4<0
Δ=25
x1=−1
x2=4
ale nie wiem ktora dac odpowiedz bo nie ma tam −1
22 lut 19:16
think: tak w równaniu kwadratowym rozwiązaniem tej nierówności byłby przedział x∊(−1, 4) ale Ty z tego
przedziału masz wybrać tylko liczby naturalne (ciągi są numerowane N+, czyli bez zera)
22 lut 19:19
think: tfu nie miało tam być nic o równaniu tylko samorozwiązanie nierówności kwadratowej
22 lut 19:19
Marta: czyli bedzie 3 ?
22 lut 20:47
Marta: −1,1,2 ?
22 lut 20:48
kaczka: 
?
22 lut 20:48
think: kaczka czyli będzie 1, 2, 3
22 lut 23:08