stosując metodę wyłączania wspólnego czynnika rozłóż wielomian na czynniki
Kula: (4x2−9)(x+1)+3(2x+3)
22 lut 18:53
think: Kula pierwszy nawias to różnica kwadratów
(a2 − b2) = ...
zastosuj wzór skróconego mnożenia i będziesz miała swój wspólny czynnik...
22 lut 19:00
think: Kula nie umieszczaj dwa razy tego samego zadania. Następnym razem Cię zablokuje jeśli będziesz
śmiecić.
22 lut 19:03
Kula: po pierwsze to TEN Kula

a po drugie to będzie: 4x
2 −3
2?
22 lut 19:04
Kula: Sory sory ale neta mam tak zamulonego ze mi wogole nie wyswietla czy wrzucilem
22 lut 19:07
think: ok Panie Okrągły.
co do 4x2 − 32 to niby wszystko gra, ale chodzi o postać (2x)2 − 32
22 lut 19:07
Kula: nie wiem. zupelnie sie juz pogubilem. mógłbyś mi to rozpisać?
22 lut 19:09
think: po pierwsze to MOGŁABYŚ

po drugie to nie.
Mogę Ci pomóc.
(2x)
2 = a
2 w takim razie a = ...?
3
2 = b
2 ⇒ b = ...?
22 lut 19:11
Kula: hahah więc jesteśmy kwita w sprawie pomyłek

(2x−3)(2x+3)(x+1)+3(2x+3)
? co dalej?
22 lut 19:12
think: wspólny czynnik to...? wyciągnij go przed jeden wielki nawias i po ptakach
22 lut 19:13
Kula: tak myślisz? to napisz mi odpowiedź, jaki jest ostateczny wynik
ja mam odpowiedzi w ksiazce ale musze jakos do tego dojsc
wtedy skontrujemy
22 lut 19:14
Kula: ja tu jakos nie widze wspolnego czynnika
znaczy widze ale wteedy nie wyjdzie taki wynik jak w odpoweidziach
22 lut 19:25
think: Kula, bo może po wyjęciu wspólnego czynnika oni wymnożyli i zredukowali ten drugi nawias...
22 lut 19:32
think: więc nie wciskaj mi kitu i jak widzisz wspólny czynnik to wyciągnij go
(wspólny czynnik)*[(to co zostało z pierwszego iloczynu) + (to co zostało z drugiego)]
22 lut 19:33