ciąg geometryczny
Ola: oblicz x. x2−1, x−1, 2−x. podany ciag jest geometryczny. Proszę o pomoc
22 lut 18:45
konrad:
(x−1)2=(x2−1)(2−x)
22 lut 18:48
Eta:
a,b,c −−− tworzą ciąg geometryczny ⇒ b2=a*c
x2−1, x−1, 2−x −−−− tworzą ciąg geom.
(x−1)2= (x2−1)*(2−x)
teraz rozwiąż to równanie ........
22 lut 18:48
Ola: Nie rozumiem skąd to b
2=a*c
22 lut 19:01
konrad: b/a=c/b |*ab
b2=ac
22 lut 19:05
Ola: Czy ma mi wyjść x=1 x=3 x=−3?
22 lut 19:10
konrad: x=1 x=√3 x=−√3
22 lut 20:02
Ola: Ah, no tak

dzięki, pomyliłam się troszkę
22 lut 20:05