wzór ogólny ciągu
Nusia: wyznacz wzór na n−ty wyraz ciagu arytmetycznego (a
n) wiedzac ze:
a
4=2
a
10=4
wiem jak to obliczyć ale wynik wychodzi mi nie taki jak trzeba

z góry dzięki za pomoc!
22 lut 18:40
Basiek: a10−a4= 6r => r=....=> a1=an−3r −> a1=....
an=a1+(n−1)r
22 lut 18:41
Basiek: Poprawka: a10−a4= 6r => r=....=> a1=a4−3r −> a1=....
22 lut 18:42
Nusia: czyli a1 = −1 tak ? a wzor ma postac an=13n−113 ?
22 lut 18:48
Basiek: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | |
1+(n−1)* |
| =1+ |
| n− |
| = |
| n− |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
Chyba tak powinno być....
22 lut 18:50
Paweł: | | 1 | | 2 | | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | |
wydaje mi się że |
| n+ |
| bo tam miałeś 1+ |
| n− |
| a 1− |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
24 lut 00:22