Funkcja wymierna w zadaniach
Janek: Mam problem z takim oto zadaniem:
Wyznacz te wartości parametru m, dla których jeden z pierwiastków równania x2−mx−24 = 0
jest iloczynem liczby 3 i jednego z pierwiastków równania x2−3x+m = 0
3 kwi 00:47
:): jak podasz maila to przesle rozwiazanie
3 kwi 21:03
lehu: to nie fair, też chciałbym poznać rozwiązanie. albo najlepiej założenia ; d
4 kwi 18:33
Basia: Myślę, że to strasznie dużo pisania i dlatego

: podał taką propozycję. Za chwilę
spróbuję coś napisać.
4 kwi 18:37
Basia:
Δ
1 = (−m)
2 − 4*1*(−24) = m
2+96
Δ
1 > 0 dla każdego m∈R czyli pierwsze równanie będzie miało dwa różne pierwiastki
Δ
2 = (−3)
2 − 4*1*m = 9−4m
9−4m≥0
4m≤9
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
drugie równanie ma jeden pierwiastek
x
1 = 3*x
3 lub x
2=3*x
3
| | m−√m2+96 | | 94−√8116+96 | | 9 | |
|
| = |
| wyliczyć i sprawdzić czy = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
mamy dwa pierwiastki
i trzeba rozwiązać alternatywę równań
x
1 = 3x
3 lub
x
1 = 3x
4 lub
x
2 = 3x
3 lub
x
2 = 3x
4
4 kwi 18:53