cos2x=e^{|x|}
Mary : cos2x=e|x|
zastanwiam się jak to ruszyć . pomoże ktoś mi ?
22 lut 17:53
Mary : no wiem że cos2x e <−1,1>
22 lut 18:46
Tragos: zauważ, że dla dowolnego x: e|x| > 1
22 lut 18:52
Tragos: poprawka:
e|x| ≥ 1
22 lut 18:52
think: proponuje Ci spróbować zrobić to graficznie.
Narysuj sobie wykres cos2x i wykres e
|x| przede wszystkim zobaczysz ile jest rozwiązań i
może okaże się to łatwiejsze niż na pierwszy rzut oka
22 lut 18:53
Mary : wyszło mi że jest jedno rozwiązanie .
22 lut 19:03
think: w dodatku takie ładne i łatwe do odczytania, aczkolwiek podpowiedź Tragosa jest bardziej
użyteczna
e|x| ≥ 1 ∩ −1 ≤ cos2x ≤ 1
e|x| = 1 ⇔ x = 0
22 lut 19:05
Mary : dziękuję.
22 lut 19:15
think: 
proszę
22 lut 19:16